“Şehir Peyzajları Polenin Etkisini Azaltacak Şekilde Yapılmalı”
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Aerobiyoloji ve Hava Kirliliği Çalışma Grubu ve Ankara Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Atmosferdeki Aeroalerjenler ve Kliniğe Yansımaları Çalıştayı 8-9 Eylül 2023 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. Polenlerin etkisini azaltacak kent peyzajlarının önemine değinilen çalıştayda, AID Lideri Prof. Dr. Dilşad Mungan da küresel ısınma nedeniyle polen mevsiminin değiştiğini, hastaların neredeyse yıl boyunca polen alerjisinden şikayetçi olduklarını söyledi.
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Aerobiyoloji ve Hava Kirliliği Çalışma Grubu ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle düzenlendi. Atmosferdeki Aeroallerjenler ve Klinikteki Yansımaları Çalıştayı 8-9 Eylül 2023 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirildi. Çalıştayda polen alerjisi olan hastalara fayda sağlayacak önlemlere de yer verildi. Aerobiyoloji ve Hava Kirliliği Çalışma Grubu İcra Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. N. Münevver Pınar, alerjenitesi yüksek, rüzgarla tozlaşan ve atmosfere çok fazla polen salabilen ağaçların bu ağaçlara takılmaması gerektiğini öne sürdü. Şehirlerde park ve bahçelerin çevre düzenlemesinde ve yol kenarı ağaçlandırmalarında kullanılabilir. Erguvan, sofora ağacı, yalancı akasya, süs elması, yalancı keçiboynuzu, katalpa ve dantel ağacı gibi böcek ve kuşlarla tozlaşan ve az miktarda polen üreten ağaçların tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Aynı şekilde çayır otu polenlerinin de bitkinin üst kısmında yer aldığını, büyük park ve bahçelerde ilkbaharda etkili bir şekilde biçme yapılırsa polen sayısının azalacağını sözlerine ekledi.
Bazı polenler astıma neden olur
Türk Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Dilşad Mungan Çalıştayda yaptığı konuşmada, bazı polenlerin mevsimsel alerjik rinit ve astıma neden olduğunu belirtti. Küresel ısınma nedeniyle polen mevsimlerinin değiştiğini, hastaların neredeyse yıl boyunca polen alerjisinden şikayetçi olduklarını söyledi. Hastalar açık hava aktivitelerini Ankara Üniversitesi ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü işbirliğiyle yayınlanan polen takvimine göre planlıyor. Ankara Alerjik Polen Bülteni Çok faydalandıklarını ifade etti. Polen gözlemleri ve iddialarının Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Botanik Bölümü Palinoloji Laboratuvarı’nda yapıldığını, polen takviminin Ankara Alerjik Polen Bülteni internet sitesinde düzenli olarak yayınlandığını söyledi.
Türk Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AID) Hakkında:
Ülkemizde alerji ve immünoloji alanında kurulan ilk dernek olan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD), yetişkin ve çocuk alerji ve klinik immünoloji uzmanlarını tek çatı altında topluyor. Ülkemizde Allerji ve Klinik İmmünoloji biliminin ve hizmetinin gelişmesine katkıda bulunmak, alerjik – immünolojik hastalıklar konusunda toplumda farkındalık yaratmak amacıyla AID, uluslararası katılımlı kongreler ve bilimsel toplantılar düzenlemekte, branş hekimleri ve ilgili sağlık çalışanlarının bir araya gelmesini sağlamaktadır. en son bilgilerle güncellenmektedir. Uluslararası bilimsel kuruluşlarla (AAAAI, EAACI, SIAF, WAO) işbirlikleri yapan dernek, bu işbirlikleri ışığında uluslararası kuruluşların düzenlediği kongre ve kursları ülkemizde başarıyla gerçekleştirmiş, bilimin ilerlemesine değerli katkılarda bulunmuştur. Ülkemizi başarıyla temsil ederek. Farkındalık yaratma misyonuyla öne çıkan dernek, üyelerinin bilimsel toplantılara katılmaları için maddi destek sağlamakta, dernek üyelerine yönelik kurs ve okul şeklinde çeşitli eğitim toplantılarını ücretsiz olarak düzenlemektedir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı